Verblijven in een originele Westfriese stolpboerderij

Gastenbeoordeling 9,4

Onze omgeving

B&B Westfriesland ligt centraal op korte afstand van vele hoogtepunten die Nederland rijk is. De historische steden Hoorn, Enkhuizen en Medemblik liggenop korte afstand. Amsterdam, De Zaanse Schans, Alkmaar met de kaasmarkt, de vissersdorpen Volendam en Marken en de kustplaatsen Egmond en Bergen zijn met een half uurtje te bereiken.

Op deze pagina treft u de nodige informatie aan over diverse hoogtepunten die binnen een korte afstand te vinden zijn en een verblijf van meerdere dagen méér dan de moeite waard maakt!

Polderrondvaarten

Ontdek het echte Holland boven Amsterdam!!

Met Polderrondvaarten Hoorn kunt u het prachtige poldergebied rond de historische stad Hoorn verkennen. In dit gebied treft u een groot aantal water- en weidevogels aan en bovenal een prachtig stukje natuur. Dit stukje natuur ontdekt u het beste met de boot.

Polderrondvaarten Hoorn beschikt over een sloep waar maximaal zes personen van de rondvaart kunnen genieten.

Er zijn twee arrangementen, maar in overleg met u maken we graag een "rondvaart op maat".

Arrangement 1: een rondvaart van een uur inclusief twee drankjes

€ 15,- p.p.

Arrangement 2: een rondvaart van anderhalf uur inclusief lunch

€ 25,- p.p.

U kunt de rondvaart direct boeken via de volgende telefoonnummers:

0031 6 371 96 546

0031 6 111 10 100

Hoorn

In de 17e eeuw waren Nederlanders ware “Wereldreizigers”. Gebieden in het Verre Oosten werden ontdekt en een nieuwe handel ontstond. De stad Hoorn was één van de centrale plaatsen waar de reis begon en eindigde. De hele stad ademt nog steeds de 17e eeuw. Prachtige panden van die tijd herinneren aan deze speciale periode uit de Nederlandse geschiedenis. De prachtige haven is de moeite waard om uitgebreid te ontdekken. De haven ademt nog de sfeer van weleer en bij de ingang van de haven staat nog steeds de prachtige hoofdtoren. Culinair is bijna alles te vinden in Hoorn. Van een sfeervolle eetcafé tot een stijlvol restaurant waar je de hele avond door kunt brengen. Maar er is ook veel te doen in en rond Hoorn.

Stadswandeling door het centrum van Hoorn

De vele binnenplaatsjes loop je zo maar voorbij. Hoorn ontdek je door de steegjes en smalle straatjes in te lopen. Een goed vertrekpunt van deze ontdekkingstocht is het centrale plein “de Rode Steen”. Jan Pieterzoon Coen markeert dit prachtige plein met een standbeeld dat je niet kunt missen. Coen was in de 17e eeuw een pionier die richting “De Oost” voer en daar niet geheel onomstreden handel voerde met de locale bevolking. Verder kunt u tijdens de wandeling kennis met andere prachtige panden en de vele kerken die in het centrum te vinden zijn.

Rondvaart met de Watertaxi

Het aangezicht van Hoorn moet je bewonderen vanaf het water. Met de watertaxi varen we de haven uit voor een tocht over het IJsselmeer. Het IJsselmeer was vroeger de Zuiderzee met een open verbinding met de Noordzee tot in 1933 de Afsluitdijk was voltooit. Na de tocht over het IJsselmeer varen we met de boot door een aantal grachtjes in Hoorn.

Bezoek aan het Westfries museum

U kunt het Westfries museum bezoeken waar u veel aantreft uit de periode van de Verre Oosten reizen. De VOC gaf als eerste "bedrijf" in de wereld aandelen uit. Dit eerste aandeel is in dit museum te zien. Maar ook geeft het museum een goed beeld van hoe de mensen leefden in deze stad, wat de gebruiken waren en hoe mensen gekleed waren. Er zijn regelmatig wisselende exposities te zien.

Museum van de 20e eeuw

In dit museum kunt u zien hoe de Hollanders in de 20e eeuw leefden. Vele trends van inrichting en gebruiksartikelen zijn hier te bewonderen. Ook dit museum heeft wisselende exposities. Het museum is gevestigd in de oude gevangenis op het "Oostereiland". 

Zuiderzeemuseum Enhuizen

In het buitenmuseum van het Zuiderzeemuseum zijn oude gebouwen uit de verschillende vissersdorpjes rond het IJsselmeer bijeengebracht. Medewerkers en vrijwilligers tonen er historische ambachten en het dagelijks leven van begin vorige eeuw. In het binnenmuseum zijn wisselende tentoonstellingen die de rijke collectie van het museum in een actuele context tonen.

Maak een mooie stadswandeling door Enkhuizen. De Drommedaris is ongetwijfeld het meest bekende bouwwerk van Enkhuizen. Deze voormalige stadspoort staat in het centrum van Enkuizen en is gebouwd in 1540. Het was in die tijd een onderdeel van de stadsmuur die heel Enkhuizen omringde. In het centrum van Enkhuizen staan veel historische panden die herinneren aan de welvarende 17e en 18e eeuw.

Edam, Volendam, Monnickendam en Marken

Op een half uurtje rijden ligt het mooie plaatsje Edam, wereldwijd bekend vanwege de ronde kazen met een laagje rode was. Een volgende bestemming zou Volendam kunnen zijn, het beroemde vissersdorp aan het IJsselmeer. Wereldberoemd om haar klederdracht en dé kans om een leuke foto in klederdracht te laten maken.

Aansluitend kunt u naar Marken. Dit was bijna 8 eeuwen lang een eiland in de Zuiderzee, maar in 1957 bouwde men een dijk naar het vasteland.

Alkmaar, De Rijp en De Beemster

Kaasmarkt- en kaasmuseum
Van begin april tot begin september wordt in het centrum van de stad op traditionele wijze in kaas gehandeld. De kaas wordt door dragers naar de Waag gebracht om daar te worden gewogen. Het waaggebouw was oorspronkelijk een kapel, maar werd in 1592 verbouwd tot Waag. Hier is ook het kaasmuseum gevestigd. Na het bezoek van de kaasmarkt kunt u het oude centrum van Alkmaar te bekijken.

De Rijp, het mooiste dorp van Nederland
Het pittoreske dorpje De Rijp, al in de 17e eeuw noemde Jan Adriaansz. Leeghwater dit het mooiste dorp van Holland. Als u door het dorp wandelt en de fraai gerestaureerde huizen van meer dan 400 jaar oud ziet, zult u het met hem eens zijn. Vanuit De Rijp kunt u een tocht met een fluisterboot door het natuurgebied Eilandspolder maken. Dit is tevens mogelijk vanuit het dorp Driehuizen, vlakbij De Rijp gelegen.

Beatlesmuseum

Bent u fan van de legendarische band The Beatles? Dan mag u het Beatles museum in Alkmaar niet missen. Vele spullen uit de tijd van de band zijn hier te vinden. Bijzondere items die de moeite waard zijn te bewonderen.

Zaanse Schans

De Zaanse Schans is het toeristische hart van de Zaanstreek. In deze woonbuurt staan typisch Zaanse huizen en molens. Alle gebouwen op de Zaanse Schans zijn van hout gemaakt. Naast huizen en molens vindt u op de Zaanse Schans onder andere de eerste winkel van Albert Heijn uit 1887, een bakkerijmuseum en een kaasmakerij.

Vaartocht over de Zaan
Vanaf de Zaanse Schans vertrekt er een rondvaartboot voor een tocht over de rivier de Zaan. U vaart langs de molens van de Zaanse schans, de fraaie koopmanshuizen van de Gortershoek en langs een stukje 19e eeuwse industriële bedrijvigheid aan de oevers van de Zaan.

Amsterdam

Rondvaart door de Grachten

Begin met een rondvaart door de grachten. De grachten en waterwegen van Amsterdam zijn de ziel van de stad en allemaal verschilllend. Van de Keizersgracht met zijn imposante herenhuizen tot de Brouwersgracht met de rijen verbouwde pakhuizen en de rustige Reguliersgracht. U ziet de beroemde Magere Brug, een traditionele ophaalbrug. Amsterdam vanaf het water bekijken is een belevenis op zich.

de Jordaan

Ten westen van de grachtengorde bevindt zich de Jordaan. Het is een wijk vol smalle grachten en karakteristieke straatjes. In de voormalige arbeiderswoninkjes zijn nu allerlei interessante winkels gekomen. Hier kunt u terecht voor van alles: van handgemaakte kleding tot antiek en kitsch. De vele café’s in de Jordaan hebben ’s zomers volle terrassen voor de deur. Een van de mooiste grachten in de Jordaan is de Egelantiersgracht. Hier wisselen nieuwbouw en historische panden elkaar of. Vanaf de bruggen over de gracht heeft u een prachtig uitzicht.

Red Light district

Neem een kijkje in het beroemde Amsterdamse ‘’Red light district’’. Dit gebied, ook wel bekend als de Walletjes, is een netwerk van nauwe stegen met café’s, sexshops en –clubs en schaars geklede prostituees, die in het licht van rode neonlampen klanten naar zich toe lokken. Overdag lopen er zoveel toeristen dat het er bijna gezellig wordt.

De Bloemenmarkt

Vertrek richting zuiden van de stad en loop langs de Singel. Hier is een drijvende bloemenmarkt, waarschijnlijk de bekendste van Nederland. Als sinds 1862 kunt u hier op drijvende marktkramen terecht voor bloemen, planten en bloembollen.

Leidseplein

Via de bloemenmarkt kunt u naar het Leidseplein lopen, het meest levendige plein van Amsterdam. Hier is veel horeca te vinden en het is een belangrijk knooppunt van trams en dé plek om een taxi te vinden. Slechts een paar minuten lopen vanaf het Leidseplein komen we in het Vondelpark. Dit stadspark van zo’n 45 hectare is in 1865 ingericht door een aantal vooraanstaande Amsterdammers. Het is nu de ‘’achtertuin’’ van veel Amsterdammers die er sporten, hun hond uitlaten en lekker luieren onder de oude bomen. In de zomer worden er dagelijks gratis concerten gegeven.

Het Anne Frankhuis

Bezoek het Achterhuis van Anne Frank. Om te ontsnappen aan vervolging door de Duitsers verhuisde de Joodse familie Frank in 1942 naar het Achterhuis op de Prinsengracht nummer 263. Hier woonde Anne met haar vader, moeder en zusje en twee andere Joodse families. De kamers waar de families verbleven zaten verstopt achter een verplaatsbare boekenkast. In augustus 1944 werd het huis overvallen door de Gestapo. Alle onderduikers werden gearresteerd en weggevoerd naar de Duitse vernietigingskampen. Alleen vader Otto Frank keerde levend terug. Tijdens haar verblijf in het Achterhuis schreef Anne haar beroemde dagboek.

Rijksmuseum

Het Amsterdamse Rijksmuseum bezit de grootste en fraaiste collectie Nederlandse kunst. Naast een enorme collectie schilderkunst uit de 17e en 18e eeuw vindt u in het museum o.a. beeldhouwwerk, juwelen, glaswerk, Delfts blauw en meubelen uit dezelfde periode. De Nachtwacht van Rembrandt van Rijn, door velen beschouwd als het hoogtepunt van 17e eeuwse schilderkunst, is hier in volle glorie te bewonderen. 

Van Gogh museum

Het Van Gogh Museum is gevestigd in een gebouw dat in 1963 werd ontworpen door Gerrit Rietveld. Hier kunt u zo'n 200 schilderijen en 500 tekeningen van Van Gogh bewonderen. 

Hermitage van Amsterdam

Het museum is een dependance van de Hermitage uit St. Petersurg. Met wisselende kunstexposities afkomstig uit de collectie van de Hermitage in St. Petersburg werpt het museum een bijzondere blik op de geschiedenis van verschillende culturen en hun kunstschatten. 

Afsluitdijk

Het is zo'n 30 minuten rijden naar de Afsluitdijk, de 32 kilometer lange waterkering die het IJsselmeer van de Waddenzee afsluit. De dijk werd in 1933 opengesteld voor wegverkeer en is nu de belangrijke verkeersverbinding tussen het westen en noorden van Nederland. Op de dijk kunt u het informatiecentrum bezoeken.

Bataviawerf, Oostvaarderplassen en Elburg

Bataviawerf
Een bezoek aan de Bataviawerf is de moeite waard. Het is een bijzondere scheepswerf waar schepen uit de Gouden Eeuw worden gereconstrueerd. Op dit moment wordt gewerkt aan de reconstructie van een 17e eeuws schip van Michiel de Ruyter. U kunt hier ook het VOC schip ''De Batavia'' bezoeken.

Naast de Bataviawerf ligt Bataviastad. Dit is een groot outlet winkelcentrum van grote merken. Bijzonder, kleurrijk gebouwd. Leuk om te zien!!

Oostvaardersplassen
Dit natuurgebied van zo'n 56 km² ligt tussen Almere en Lelystad en is het grootste moerasgebied van Nederland. Het is een belangrijk overwintergebied voor tientallen vogelsoorten en er lopen groepen wilde paarden, runderen en edelherten.

Elburg
Breng een bezoek aan Elburg. Dit is het best bewaarde vestingstadje aan de voormalige Zuiderzee. Als u de 38 meter hoge toren van de 14e eeuwse St. Nicolaaskerk beklimt, ziet u duidelijk het middeleeuwse rechthoekige stratenpatroon van Elburg. De oude Visserspoort vormt de prachtige toegang tot dit dorp.

Dagje uitwaaien op het grootste eiland Texel

Breng een bezoek aan het grootste van de vijf bewoonde Waddeneilanden: Texel. De boottocht vanuit Den Helder duurt slechts 20 minuten. Er staan fietsen voor ons klaar, want Texel kan het beste ontdekt worden op de fiets. Het eiland heeft een zeer gevarieerd landschap. Er zijn brede zandstranden en duinen, maar ook polders, graslanden, heide en bos. 

Voor uw lunch kunt u naar Den Burg, de grootste plaats van Texel. vlakbij een bijzonder natuurgebied: De Slufter. Het is een gebied vol kreken en geulen dat in open verbinding met de Noordzee staat. 

Zeehonden in Ecomare

Bezoek Ecomare. Hier kunt u alles te weten komen over de natuur op Texel en ook zeehonden van dichtbij bekijken. Sinds 2014 zijn is hier ook een expositie van opgezette potvissen die op de stranden van Nederland zijn aangespoeld. Zeer inteeressant.

Texelse bierbrouwerij

Een rondleiding met een proefplankje in de Texelse bierbrouwerij is een aanrader(voor iedereen van 18 jaar en ouder). De bierbrouwerij is nog heel traditioneel.

Culinair genieten

In de regio is het culinair genieten. Er zijn talrijke uitstekende restaurants. Van eetcafee tot een volledig avondje dineren. Veel restaurants zijn gevestigd in een bijzonder pand. Waaronder:

Hendrickje Stoffels. Smaak gaat verder dan lekker eten en drinken. Ook sfeer, gezelschap en omgeving dragen bij aan een geslaagd etentje buiten de deur. Daarom wordt bij restaurant Hendrickje Stoffels kwaliteit op tafel met kwaliteit in ambiance gecombineerd. Het restaurant is gevestigd in een sfeervol pand aan de pittoreske Hoornse haven. U kunt genieten van het uitzicht op de Hoofdtoren en de zeesluis. In de lijn van de scheepvaart heeft dit restaurant een modern en knus interieur met nautische accenten en heldere blauwe tinten. De koks kennen geen geheimen. U kunt daarom rustig mee kijken in de grotendeels open keuken.   

Zie voor meer informatie: www.hendrickje-stoffels.nl

De Nadorst. Zacht linnen en glanzend servies op de boeren tafels, overheerlijke geuren uit de keuken, zachte kussens om in weg te zakken bij het knisperende haardvuur: bij Restaurant de Nadorst maakt de drukte van alledag plaats voor een gloed van ontspanning zodra u over de drempel stapt. Het restaurant is al eeuwenlang een vertrouwde naam in de omgeving Hoorn. Vroeger een uitspanning waar de paarden konden rusten en werden voorzien van water en voer, sinds 1968 een eigentijds restaurant dat schuilgaat in een authentieke, monumentale boerderij. Voor de kinderen is er in en rond het restaurant veel mogelijkheden voor vertier.

Zie voor meer informatie: www.nadorst.nl 

Wij adviseren u graag in uw keuze!

Sauna bezoek

In de regio waar onze B&B gevestigd is zijn op korte afstand twee sauna's aanwezig. Sauna Suomi te Hoorn (Holenweg 9) en Sauna de Bongert in Oostwoud. Als sauna liefhebber kunt u hier heerlijk relaxen en genieten van de faciliteiten. U kunt hiervoor boeken via www.wellnesscentrumnederland.nl. U kunt dan profiteren van een korting.

Golfen

Op minder dan drie kilometer van B&B Westfriesland ligt de golfbaan Westwoud. Deze prachtige en uitdagende golfbaan beschikt over een 16 holes golfbaan met een prachtig clubhuis.